ΕΡΩΤΗΣΗ: τι είναι το απόστημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το απόστημα είναι μια κοιλότητα γεμάτη πύο. Είναι αυτό που χαρακτηριστικά πολλοί ονομάζουνε πρήξιμο του δοντιού και συνήθως συνοδεύεται από ισχυρό πόνο.


Εάν ένα απόστημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προκαλεί διάβρωση στο οστό (κόκαλο) της γνάθου και επέκταση της φλεγμονής με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τον ασθενή, όπως ισχυρότατο πόνο, γενική κακουχία, ρίγος, παραμόρφωση του προσώπου, διόγκωση των λεμφαδένων και πυρετό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: πώς μπορούμε να προλάβουμε αυτή την κατάσταση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στα πρώτα στάδια της τερηδόνας το δόντι μπορεί να θεραπευθεί με την κατάλληλη έμφραξη (σφράγισμα). Με το σφράγισμα αναπληρώνουμε με ειδικά υλικά τη φθορά των οδοντικών ουσιών. Αν η τερηδόνα φθάσει στον πολφό, αντιμετωπίζουμε τη βλάβη με τη λεγόμενη ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), δηλαδή προβαίνουμε σε αφαίρεση του μολυσμένου πολφού και σε έμφραξη του χώρου που παραμένει με κατάλληλα υλικά. Στο προχωρημένο στάδιο καταστροφής του δοντιού με το σχηματισμό αποστήματος, το δόντι κινδυνεύει άμεσα να χαθεί (να χρειαστεί εξαγωγή). Στη φάση αυτή, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Εάν ο Οδοντίατρος κρίνει ότι το δόντι μπορεί να διατηρηθεί, προχωρά σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). (εικόνες τερηδόνας κλπ).
Πολλοί ασθενείς αισθάνονται άσχημα όταν ακούνε τη λέξη απονεύρωση, προσπαθούν να την αποφύγουν και την έχουν συνδυάσει με κάτι οδυνηρό. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η απονεύρωση, ή πιο σωστά ενδοδοντική θεραπεία όπως λέγεται, στοχεύει στην εξάλειψη των μικροβίων που έχουν εισχωρήσει μέσα στον πολφό. Εάν ο πολφός είναι μολυσμένος ο μοναδικός τρόπος να διατηρηθεί το δόντι είναι με απονεύρωση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα συμπτώματα που σας ενοχλούν θα παραμείνουν και πολύ πιθανόν να χειροτερέψουν.

Δεδομένου ότι μας ενδιαφέρει η άνεσή σας, αναισθητοποιούμε πλήρως την αντίστοιχη περιοχή έτσι ώστε να μην αισθανθείτε τον παραμικρό πόνο. Ακολούθως αφαιρούμε το μολυσμένο περιεχόμενο μέσα από το δόντι και τοποθετούμε τα κατάλληλα φάρμακα και προσωρινό σφράγισμα. Στις επόμενες συνεδρίες συνεχίζουμε κανονικά τη θεραπεία μέχρι τη στιγμή που θα κρίνουμε ότι εξαλείψαμε τη φλεγμονή, οπότε και σφραγίζουμε τελικά τις ρίζες και το υπόλοιπο δόντι. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών απαιτείται η λήψη ορισμένων ακτινογραφιών που μας βοηθούν να επιβεβαιώσουμε ότι η θεραπεία βαίνει καλώς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: δεν αρκεί η φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση κλπ) για να υποχωρήσει ένα απόστημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δυστυχώς όχι. Εάν η αιτία της εμφάνισης του αποστήματος είναι ένα κατεστραμμένο δόντι τότε είναι αναγκαία η απονεύρωση προκειμένου να αφαιρεθεί ο μολυσμένος πολφός και να εξουδετερωθούν τα μικρόβια που προκάλεσαν τη φλεγμονή. Τα φάρμακα μπορούν να σας ανακουφίσουν προσωρινά και να μειώσουν το οίδημα (πρήξιμο) αλλά δεν μπορούν να απομακρύνουν την αιτία που είναι η τερηδόνα. Αν λοιπόν δεν προβείτε στην κατάλληλη θεραπεία από τον οδοντίατρο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανεμφανιστεί το απόστημα και μάλιστα σε χειρότερη μορφή. Στην περίπτωση αυτή μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να σώσετε το δόντι σας.

ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ


Εργαζόμαστε καθημερινές και αργίες από τις 9 π.μ. έως τις 11 μ.μ.
Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας τηλεφωνικά
για κάθε σχετικό θέμα.

Συντονιστής Αγγελική Σπυροπούλου - Χειρ. Οδοντίατρος

Πατησίων 167Α - Αθήνα. - τηλ, 6932764923

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ...!

Για περισσότερες πληροφορίες,
επικοινωνήστε μαζί μας στο,

   6933006499