Demo Post

προώρου τοκετού και στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Σχέση περιοδοντικής και στεφανιαίας νόσου

Τελευταία μετά από έρευνες προκύπτει συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακά νοσήματα και συγκεκριμένα τη στεφανιαία νόσο. Τα νοσήματα αυτά οφείλονται στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία (αθηρωμάτωση) και αποτελούν την κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι έρευνες ,λοιπόν, δείχνουν πως άτομα που πάσχουν από περιοδοντίτιδα εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το συμπέρασμα αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί, αλλα εκφράζεται με ενδείξεις. Ο μηχανισμός της αύξησης του κίνδυνου δεν είναι ακόμη γνωστός ,ωστόσο μια πιθανή ερμηνεία που δίνεται, ενοχοποιεί την είσοδο περιοπαθογόνων μικρόβιων στην αιματική κυκλοφορία που μπορούν να δημιουργήσουν αθηρωματικές πλάκες στα στεφανιαία αγγεία. Η θεωρία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι έχουν ανιχνευτεί τέτοια μικρόβια σε αθηρωματικές πλάκες ασθενών με στεφανιαία νόσο, που εμφάνιζαν περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντική νόσος και λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Κάθε περιοδοντική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκή λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας σε ασθενείς υψηλού κίνδυνου ,καθώς το υψηλό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας στα περιοδοντικά νοσήματα ,μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φτάσει στην καρδιά προκαλώντας λοίμωξη (ενδοκαρδίτιδα) που αποτελεί αίτια θανάτου

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης ,μεταξύ των επιπλοκών που προκαλεί, αποτελεί σοβαρό παράγοντα ανάπτυξης και εξέλιξης περιοδοντικής νόσου (ουλίτιδας και κυρίως περιοδοντίτιδας).Έτσι, ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη εμφανίζουν πολύ συχνά περιοδοντίτιδα και μάλιστα, όσο πιο αρρύθμιστο είναι το επίπεδο σακχάρου του αίματος, τόσο πιο βάρια είναι η εξέλιξη της νόσου και τόσο πιο δύσκολα αυτή ανταποκρίνεται στην θεραπεία. Σήμερα διερευνάται εάν υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ διαβήτη και περιοδοντίτιδας ,καθώς σε κάποιες κλινικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η υποχώρηση της περιοδοντικής φλεγμονής επιδρά θετικά στον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών ασθενών και κατά συνέπεια στην εξέλιξη του διαβήτη.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ - ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Σε περίοδο εγκυμοσύνης ,λόγω των ορμονικών διαταραχών που επιτελούνται, οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στη φλεγμονώδη δράση της οδοντικής πλάκας, με συνέπεια να εμφανίζουν συχνά ουλίτιδα που αποκαλείται ουλίτιδα κύησης. Επίσης μελέτες σήμερα δείχνουν ότι γυναίκες σε κύηση ,που πάσχουν από περιοδοντίτιδα προχωρημένης μορφής, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα προώρου τοκετού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ασθενείς :

  • με στεφανιαία νόσο ή ασθενείς υψηλού κίνδυνου στεφανιαίας νόσου
  • που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κίνδυνου λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας
  • (κυρίως βαλβιδοπάθεια και τεχνητές βαλβίδες)
  • με σακχαρώδη διαβήτη
  • γυναίκες σε εγκυμοσύνη

θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά μια καλή στοματική υγιεινή και απαραιτήτως να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών και την πρόληψη και θεραπεία των περιοδοντικών νοσημάτων(ουλίτιδα- περιοδοντίτιδα).Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η καλή στοματική υγεία μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προώρου τοκετού και στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη

ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ


Εργαζόμαστε καθημερινές και αργίες από τις 9 π.μ. έως τις 11 μ.μ.
Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας τηλεφωνικά
για κάθε σχετικό θέμα.

Συντονιστής Αγγελική Σπυροπούλου - Χειρ. Οδοντίατρος

Πατησίων 167Α - Αθήνα. - τηλ, 6932764923

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ...!

Για περισσότερες πληροφορίες,
επικοινωνήστε μαζί μας στο,

   6933006499